*Voor optimale beeldbeleving raden wij je aan deze blog te lezen via een laptop of computer. 

Normaal met Pasen pak ik helemaal uit als het gaat om de aankleding van de tafel. Vaak genieten we binnen of buiten met familie van een heerlijke Paasbrunch. Echter is het dit jaar even wat anders vanwege COVID-19. Uiteraard houdt dat mij niet tegen om alsnog flink uit te pakken, alleen dan een tafeltje voor vier met gepaste afstand! 

Een van de meest gestelde vragen is hoe je het beste een tafel kunt stylen. Mijn antwoord is eigenlijk altijd; je kan niks fout doen aan het stylen van jouw tafel! Echter is het vaak goed zoeken naar de mooiste borden bij oma in de kast of glazen die je al jarenlang ergens hoog boven in de kast hebt staan. Daarnaast is het juiste gebruik van materialen heel belangrijk. Dat maakt je tafel net even anders en spannender dan andere tafels. Ik neem jullie mee in mijn proces van tafelstyling!

 

Voordat ik begin met het plannen van een shoot of het stylen van een tafel maak ik eerst een moodboard. Vaak maak ik een bord aan op Pinterest met fijne plaatjes waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Kies voor kleuren en een stijl die het beste bij jou passen. Daarmee maak je het voor jezelf makkelijker en gaat het vanzelf. Daarnaast kijk ik altijd goed naar de omgeving van de locatie waar we shooten. In dit geval was dit de tuin van mijn ouders die vrij landelijk is. Ik stem daar de styling op af zodat het totaalplaatje klopt! 


Na het moodboard begin ik vrijwel meteen aan het verzamelen van borden, glazen, bestek en andere aankleding. Ik kies vaak twee of drie basiskleuren waarmee ik wil werken. Zo houd je je tafel in balans en is het een georganiseerde chaos, haha! In dit geval maak ik gebruik van de kleur die in het linnen tafelkleed zat en daarnaast het donker bruin/zwart materiaal met een touch of blue! Dit om de zachte kleur van het linnen te versterken. Daarnaast werk ik met verschillende materialen zoals keramiek, glas, linnen, metaal en hout om de tafel een warmere uitstraling te geven.

Ik vind het altijd leuk om verschillende kleuren borden met elkaar te matchen. Dit mogen dezelfde soort borden zijn of totaal andere borden. Ik heb hier gekozen voor een Serax servies in een lichte en donkere tint. Om je tafel rustig en stijlvol te houden kies ik altijd voor dezelfde serie glazen zoals deze prachtige mondgeblazen glazen van Ferm Living. Hier schenk je water, heerlijke prosecco of jus d’orange in. Ik durf te wedden dat jouw gasten hier heel blij van worden! 

Om de tafel verder af te maken kies ik altijd voor diverse bloemen en vaasjes. Als je een vrij neutrale tafel dekt mag je qua kleur meer uitpakken. Kies bij de bloemist mooie gekleurde bloemen in jouw stijl en mix & match deze met elkaar. Door met verschillende hoogtes te werken in je vazen creëer je meer diepte en spanning. Dit maakt je tafel wat speelser en minder formeel! 

.

Daarnaast vind ik een persoonlijke touch altijd net wat extra’s geven aan je tafel! Bij Marijn & Lisa van @IKPAKJEIN hebben ze de leukste kaartjes en producten om jouw tafel verder aan te kleden. Voor deze shoot heb ik gekozen voor kleine kaartjes met een simpele maar toch pakkende tekst. Ook de tegeltjes op tafel geven net dat beetje extra liefde aan je tafel en aan je gasten!

Het enige wat je nog hoeft toe te voegen is het overheerlijke eten. Zorg dat je eten naast dat het lekker is er ook nog eens mooi uitziet. Mensen verklaren mij vaak voor gek als ik dat zeg, maar hé het oog wilt ook wat! Kies voor mooie broden, lekkere taartjes, hapjes en zet mooie karaffen water neer met munt en citroen. Meer hoef je niet te doen!

Easy toch? Hier nog even alle tips op een rij:

  • Maak een moodboard op Pinterest
  • Kies een stijl die bij jou als persoon past
  • Kies twee a drie basistinten voor jouw tafel
  • Kies voor dezelfde borden in een andere kleur of kies voor allemaal verschillende borden
  • Kies voor één soort glazenserie
  • Kijk in jouw Moodboard welke kleuren bloemen het beste erbij passen
  • Werk met verschillende hoogtes in vazen voor een speels effect
  • Voeg een extra persoonlijke touch toe zoals naamkaartjes, tegeltjes of andere persoonlijke decoratie
  • Kies voor fotogeniek eten;) 

Succes en ik ben benieuwd naar jullie creaties!

Liefs,

Martika

(Al het gekozen beeld is gefotografeerd door Marlou Hensen en mag niet zonder toestemming worden gebruikt).

Volg @_andmar op Instagram

Instagram did not return a 200.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.